General_Awareness Questions Asked in IBPS RRB Office Assistant Mains Exam 2017 : 31 Questions

✅ #General_Awareness Questions Asked in IBPS RRB Office Assistant Mains Exam 2017 : 31 Questions
gk veda banking
==========
1) Budapest is the capital city of_____?

Answer: Hungary

2) In UPI what is U?

Answer: Unified

3) 20th November celebrated as?

Answer: Universal Children’s Day

4) In RERA what is first R?

Answer: Real Estate Regulatory Authority (RERA)

5) In WMA what is A?           

Answer: Ways and Means Advances

6) Bhitarkanika park is located at ?

Answer: ‎Odisha, India

7) Chhilchhila Wildlife Sanctuary located at____?

Answer: Haryana

8) Lake Baikal located at ?

Answer: Russia

9) In IFC, F stands for ?

Answer: Finance

10) Which Bank was established in 1988?

Answer: National Housing Bank

11) Men’s Hockey Asia Cup Tournament 2017 won by _?

Answer: India

12) Kidambi Srikanth is related to which Sports?

Answer: Badminton

13) Who is the author of The Golden House?

Answer: Salman Rushdie

14)   is a banknote, of which a portion is missing or which is composed of more than two pieces

Answer: Mutilated Banknote

15) PMMY is Under ?

Answer: MUDRA Yojana

16) _ term loan, typically taken out for a period of 2 weeks to 3 years pending the arrangement of larger or longer-term financing?

Answer: Short-term Loan (bridge loan)

17) Ram Mukherjee passed away. He is from which field-

Answer: Director

18) National Academy of Indian Railway (NAIR)was located at?

Answer: Vadodara.

19) Bangalore is situated on the bank of which river–

Answer: Vrishabhavathi

20) Pradhan Mantri Mudra Yojana scheme is available in which types of bank-

Answer: All Banks

About PMMY: Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) is a flagship scheme of Government of India to “fund the unfunded” by bringing such enterprises to the formal financial system and extending affordable credit to them. It enables a small borrower to borrow from all Public Sector Banks such as PSU Banks, Regional Rural Banks and Cooperative Banks, Private Sector Banks, Foreign Banks, Micro Finance Institutions (MFI) and Non Banking Finance Companies (NBFC) for loans upto Rs 10 lakhs for non-farm income generating activities. The scheme was launched on 8th April, 2015 by the Hon’ble Prime Minister.

21) INDRA is a military exercise between India and which country?

Answer: RUSSIA

22) The Geographical Indications Registry (GIR) has granted geographical indication (GI) status to Gobindobhog rice, a speciality from Burdwan district of which state?

Answer: West Bengal

23) MMID Related question.

Answer: Mobile Money Identifier

24) Satya Pal Malik is the governor of which state?

Answer: Bihar

25) India and __ has recently launched “Startup sambandh” initiatives.

Answer: Sweden

26) Global Trust Bank merged with which bank?

Answer: Oriental Bank of Commerce (OBC)

27) Who cannot issue credit card and loans?

Answer: Payment bank

Additional Info: Unlike a regular bank however, a payment bank can’t loan money to people, or issue credit cards. Also, the payment banks are only allowed to invest the money customers deposit into government securities.

28) What is the meaning of “A” in PCA?

Answer: Action

29) “CANDI app” was launched by which bank?

Answer: Canara bank

30) Indian Partition Museum is located at?

Answer: Amritsar

31) Manimahesh lake is located at?

Answer: Himachal Pradesh (Manimahesh is also known as Dal Lake)
Gk Veda
Gk Veda

This is a short biography of the post author. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus nullam quis ante maecenas nec odio et ante tincidunt tempus donec.

No comments:

Post a Comment

Thank You For Your Suggestion!